Logo 2 Taken on

 
Het takenschema van april staat online.
Klik op 'Taken' afb. links, het schema wordt in een nieuwe tab geopend.

Logo 2 TakenProtocol on

zondag, 22 april 2018 12:17

20180421 - Virtus H1 - Trajanum H1

NBB  schoffeert  Virtus

De Nederlandse Basketbalbond heeft opzichtig gefaald, al of niet met opzet, in haar beleid t.o.v. kampioenskandidaat nummer 1: Virtus.

Tot vrijdagmiddagmiddag 14.00 uur was heel Werkendam in de veronderstelling, dat Virtus bij een zege kampioen zou worden van de landelijke Eerste Divisie B. Op dat tijdstip plofte er een mail in de box van het secretariaat, dat het Bredase Barons uit de competitie was gezet wegens het niet nakomen van taken (levering scheidsrechters). Dit impliceerde dus, dat Virtus 4 punten aftrek kreeg, omdat de Werkendammers 2 maal hadden gewonnen van Barons. Concurrent Dreamfield had 1 keer verloren van de ploeg uit Breda en hoefde deze zaterdag niet te spelen tegen hen. Virtus stond door dit dispuut nu op de 2de plaats met 2 punten achterstand. Mocht Virtus winnen, dan zouden beide teams gelijk eindigen, maar door een beter onderling resultaat zou Dreamfield het kampioenschap in de schoot geworpen krijgen. Reglementair is het helaas correct. Alleen de manier van communiceren door de NBB is ver beneden peil en tart iedere beschrijving. Bijzonder negatief uniek in de Nederlandse sportgeschiedenis.

Reeds in februari werd de NBB ingelicht over de situatie rond Barons. Deze mededeling bleef dus maandenlang in een bondsbureautje liggen, totdat de commissie van beroep, de uitspraak was aangevochten door Barons, de NBB er zelf op wees, dat de uitspraak grote gevolgen kon hebben voor de nummer 1 en 2 in de betrokken competitie! Dat essentiële bericht ontving de Bond op 12 april en het bleef nog steeds stil. Door deze blunder wist Virtus van niets en in deze toch al zo emotionele week werd het kampioenschap voorbereid.

Op de donderdag voor deze wedstrijd vond de uitvaart plaats van oud-voorzitter Chris v d Wiel. Hij stond de afgelopen 13 jaar aan de basis van de wederopstanding van Virtus en zette zich met hart en ziel in voor de totale vereniging...

Speaker Han v d Akker opende deze bijzondere avond en gaf het woord aan Rik Cornet, die namens het Bestuur een memoriam uitsprak. Daarna somde heren 1 coach Edwin Dekkers de verdiensten van Chris op en overhandigde zijn 3 aanwezige zoons, allen oud-lid van Virtus, een aandenken namens de voltallige selectie.

Na een gedenkwaardige minuut stilte in de goed bezette sporthal, de meeste supporters waren nog in de veronderstelling, dat Virtus kampioen kon worden, legde de speaker de h7uidige situatie uit.

Te horen aan de reacties was het alom onbegrip en boosheid.

Hoe zouden de spelers reageren op al deze ontwikkelingen? De uitslag van de wedstrijd deed er toch niet meer aan toe. Waren de aangeslagen jongens nog te motiveren?

Het antwoord kwam snel. De Werkendammers schoten uit de startblokken. Ton Visser, zijn ontwikkeling groeit gestaag, maakte de eerste 7 punten op rij. Trajanum werd de duimschroeven aangedraaid door de bekende Virtus-defense. Vele steals waren het gevolg met even zoveel scores. Na het eerste kwart was er al een duidelijk krachtverschil: 30-13. In het tweede kwart denderde Virtus door. Razendsnel opgezette aanvallen werden vakkundig afgerond via een loepzuiver schot, of een score onder de ring. Virtus ging door en schotelde de bezoekers nu een full-court press voor. Trajanum lukte het nog zelden om een goed uitgevoerde aanval te spelen. De ruststand was overduidelijk: 55-29.

Na de rust probeerden de bezoekers de schade zo klein mogelijk te houden door in een zone-defense te gaan spelen. Joep de Kleijn en Stan Bruijstens dachten daar dus anders over en penetreerden naar hartenlust in deze zone. Scorend of passend, het was een ngenot om naar te kijken. Dit laatste gold zeker ook voor jeugdspeler Cas Vos. On- der de borden liet hij zich goed gelden. Door zijn grote inzet was hij een sta-in-de-weg voor de bezoekers onder de eigen basket, terwijl hij ook een persoonlijk record neerzette: zijn scores liepen op tot in de dubbele cijfers. Door al dit aanvallende geweld gaf een scorebord na drie kwarten een heel groot verschil zien: 82-38.

In het vierde kwart resteerde er eigenlijk nog 1 vraag: “Wie zou de 100 puntengrens doorboren? Het werd Rik Groeneveld. Tot grote vreugde van zijn dansende ploeggenoten en het luidruchtige publiek schoot hij een tiental seconden voor tijd van heel ver een loepzuivere driepunter binnen. Dit machtige schot kostte hem na afloop wel een blatje bier.

Virtus had gewonnen, maar wel met een zeer nare bijsmaak.

a.s. Zaterdag speelt Virtus de promotiewedstrijd tegen de ongeslagen kampioen uit de eerste divisie A: Zeemacht uit Den Helder, waarna een week later de return volgt. Het wordt een uiterst zware klus voor de Werkendammers, maar met de steun van het trouwe publiek is een verrassing altijd mogelijk. Aanvang: 19.00 uur.

Scores:Stan Bruijstens:15p; Niels Plieger: 14p; Martijn Both en Ton Visser:13p; Joep de Kleijn en Cas Vos: 10p; Jasper v Houwelingen en Jimmy v Leeuwen:6p; Patrick Both:5p; Rick Groeneveld en peter v d Stelt:3p.

Verslag Han vd Akker

Wedstrijdfoto's staan in het online album

Lees 1332 keer Laatst aangepast op zondag, 22 april 2018 12:33