zondag, 29 april 2018 13:18

20180428 - BC Virtus H1 strijdend ten onder tegen Zee-en Luchtmacht na een ruststand van 43-42

SM10280428 BC Virtus H1 Zeemacht H1

In een bomvolle sporthal de Crosser is het Virtus niet gelukt om de thuiswedstrijd tegen het favoriete Zeemacht uit Den Helder te winnen.

De ongeslagen kampioen geworden ploeg uit de Eerste Divisie A nam de wedstrijd uiterst serieus en was al een uur voor aanvang aan de warming-up begonnen. Virtus was door dit beeld en de competitiecijfers van hun opponent totaal niet geïntimideerd.

Energiek pakte Virtus de wedstrijd aan. Binnen 1 minuut liet Niels Plieger een driepunter los tot groot enthousiasme van de volle zaal. Niels had de smaak te pakken en samen met Patrick Both counterden zij in volle vaart richting vijandelijke bucket; 11-9.

Een tussensprint van Zeemacht dwong coach Edwin Dekkers tot een time-out. Wat Virtus in de reguliere competitie nauwelijks overkwam, gebeurde nu wel. De bezoekers verhoogden de druk nogmaals en zetten Virtus onder grote druk via enkele zeer snelle fast-breaks, normaliter een sterk wapen van Virtus. Het was mede te danken aan 3 driepunters van Niels Plieger, dat de thuisploeg de schade na het eerste kwart beperkt kon houden: 21-29.

Coach Dekkers had zijn team met een zone-defense weer het veld ingestuurd om zo de aanvallende impulsen van Zeemacht te beteugelen.

Deze switch werkte prima. Zeemacht had nu meer moeite om de juiste ruimte te vinden en door een zeer strak georganiseerde help-defense wist Virtus hun andere wapen>de driepunter< vaak te voorkomen. Virtus sloop dichterbij:29-34 en nu vluchtte Zeemacht in een time-out. Veel hielp dat niet, want Virtus was de baas en door een perfecte defense wisten de Werkendammers regelmatig een steal te forceren tot groot ongenoegen van de Den Helderse coach. Het slotakkoord van de eerste helft bracht het publiek op de banken: een supersteal van Martijn Both, gevolgd door een nog mooiere dieptepass op Niels Plieger betekende een verrassende ruststand: 43-42.

Na de rust startte ook Zeemacht in een zone. Het kostte Virtus veel energie. Door die inzet wist de thuisploeg, ondanks enkele driepunters van Zeemacht, in hun buurt te blijven. Halverwege het derde kwart leek Zeemacht een gat te slaan, maar Virtus gaf niet op en na dit kwart was alles nog mogelijk: 55-61.

Naarmate het laatste kwart vorderde, bleek Virtus langzaam de gevolgen van haar energieke inzet te moeten betalen. Het tempo zakte naar beneden en toen Zeemacht nu wel enkele malen de driepunter wist te vinden (in totaal maakten zij 9 driepunters), knakte er iets bij Virtus.

De knokkende thuisploeg hield het tot 2 minuten voor tijd nog vol: 65-71.

In de resterende tijd was de pijp volledig leeg en liep Zeemacht naar een enigszins verdiende, maar wel geflatteerde, zege: 68-82.

a.s. Zaterdag speelt Virtus in Den Helder de return. Het wordt een bijna onmogelijke opgave om alsnog promotie naar de promotie-divisie af te dwingen.

Scores: Patrick Both: 18p; Niels Plieger:17p; Jasper v Houwelingen:13p; Martijn Both:7p; Stan Bruijstens:4p; Jimmy v Leeuwen, Peter v d Stelt en Rick Groeneveld:2p.

 

Foto's : Ron Dekker, staan in het online album

Verslag: Han v d Akker

DSC 1776

Lees 653 keer Laatst aangepast op maandag, 07 mei 2018 18:01