Logo 2 Taken on

Het takenschema t/m 21 sept. staat online.
klik op taken image, schema wordt in een nieuwe tab geopend.

Logo 2 TakenProtocol on

Heren 1

Heren 1 (56)

zondag, 08 april 2018 14:42

20180407 - Virtus H1 pakt Final Four

Dat een basketbalwedstrijd compleet kan omdraaien, was te zien in de Crosser. Virtus speelde tegen Attacus in het eerste kwart hogeschool basketbal (29-17), maar de lijstaanvoerder was tegen de nummer 3 in het vierde kwart de weg helemaal kwijt. Het was te danken aan Jimmy van Leeuwen, dat Virtus toch nog de zege pakte. IJzig kalm scoorde Jimmy 100 % vanaf de vrije worplijn bij de erg linke tussenstand (76-70) met nog 2 minuten te spelen waardoor Virtus weer wat lucht kreeg: 80-70.

De Werkendammers startte overdonderend en speelde ongetwijfeld het beste kwart uit de competitie. Attacus werd overlopen. Schitterende inside-passes op de vrije man werden gevolg door sublieme snelle fast-braeks. Binnen enkele minuten liet het scorebord al 18-9 zien. Virtus schotelde de bezoekers van meet af aan een full-court press voor. Doel: Attacus mocht niet in haar spel komen. Dit lukte voortreffelijk. Martijn Both ronde dit spectaculaire kwart af met de driepunter: 29-17.

Virtus startte het tweede kwart beduidend minder. Attacus vocht zich terug en kwam al snel tot 33-25. Coach Dekkers nam een time-out. Gelukkig herstelde Virtus zich enigszins en wist weer wat uit te lopen. De ruststand gaf vertrouwen:39-28.

Na de rust pakte Virtus de draad weer op van het eerste kwart. Schitterende passes van Peter v d Stelt op medespelers lieten mooie scores zien. Spektakel kwam van Patrick Both toen hij hoogvliegend onder de ring door een mislukt schot luit de lucht pakte en vervolgens hals draaiend 2 punten liet noteren. Virtus sloot relaxed het derde kwart af: 69-49.

Totaal onverwachts verliep het laatste kwart bijna desastreus af. In 7 minuten tijd wisten de Werkendammers het net niet te vinden. De koploper leek verlamt van angst. Geen pass lukte meer en het schot viel niet. Totdat Jimmy v Leeuwen opstond, zoals te lezen is in de opening. Virtus speelde de wedstrijd verder rustig uit en kon de kleedkamer in met de gedachte, dat de Final Four binnen was en het kampioenschap nog steeds binnen handbereik ligt: 82-73.

Volgende week de zware uitwedstrijd tegen Wyba uit Nijmegen. Wint Virtus deze wedstrijd, dan kunnen onze jongens een week later kampioen worden in de thuiswedstrijd tegen Trajanum.

Scores: Niels Plieger: 17p; Patrick Both:15p; Jimmy v Leeuwen:14p; Jasper v Houwelingen 10p; Peter v d Stelt: 9p; Martijn Both:7p; Ton Visser :5p; Joep de Kleijn: 4p; Rick Groeneveld: 2p.

Han v d Akker

Basketbalvereniging The Black Eagles uit Rosmalen vecht al tientallen jaren verbeten duels uit met Virtus. Van zowel de allerkleinsten tot heren 1. Iedere wedstrijd is omgeven door spektakel, een super motivatie en de uiterste wil om te winnen. Deze wedstrijden worden zowel in de reguliere competitie gespeeld, of beide verenigingen treffen elkaar op de Zuid-Nederlandse kampioenschappen.

Afgelopen zaterdag reisde Virtus naar Rosmalen voor weer een beladen wedstrijd. In de thuiswedstrijd had Virtus nog maar net gewonnen (82-78). Bovendien hadden The Black Eagles Virtus een week eerder nog een grote dienst bewezen door in Bemmel de wedstrijd tegen concurrent Dreamfield Dolphins te winnen. Zou de ploeg uit Rosmalen opnieuw Virtus willen “helpen”.?

Virtus startte sterk met Rick Groeneveld, Jimmy van Leeuwen, Patrick Both, Jasper v Houwelingen en Peter v d Stelt. Na enkele minuten stond er een 10-15 voorsprong op het scorebord. In de volgende minuten waren de Werkendammers de weg even kwijt, want The Black Eagles namen een flinke run met 11-0. Virtus stond erbij en keek ernaar. Het eerste kwart gaf een21-15 tussenstand aan.

Vanaf het tweede kwart daalde het spelniveau aan beide kanten. Veel balverlies. Verkeerde keuzes gemaakt bij de opbouw, terwijl ook het schot van afstand in beide kleedkamers was achter gebleven. dE ruststand gef een goed beeld van het spelniveau: 38-33.

Na de rust ging Virtus over op een zone-verdediging. De ervaren thuisploeg had hier moeite mee en wist dit kwart slechts 11 punten te maken. Virtus draaide goed en leek de thuisploeg onder de duim te krijgen. Na het derde kwart stond er een veelbelovende stand op het elektronisch sheet: 49-49.

In het laatste kwart lukte het The Black Eagles om nu wel van buiten te schieten en zo de Virtus-defense te ontregelen. Ze pakken 6 punten voorsprong. De koploper pakt een time-out en schakelt weer over op een zone-defense. Helaas sorteert deze tactische wissel geen effect.  De thuisploeg blijft rustig zoeken naar hun aanvalsmogelijkheden en benutten die optimaal. Virtus kan niets meer uitrichten en moet een 75-64 nederlaag incasseren.

Naast dit terechte verlies, is er toch ook nog ruimte voor wat gepaste blijdschap. De nummer 2, Dreamfield Dolphins wint van de nummer 3 Attacus en komt op 2 punten van Virtus, Maar de Werkendammers behouden nog wel 6 punten voorsprong op Attacus en laat die ploeg nou op 7 april naar de Crosser komen.

Wint Virtus, dan is de Final Four bereikt en blijft het ultieme doel van dit seizoen een hernieuwd kampioenschap binnen bereik.

Scores: Patrick Both 14p; Niels Plieger 10p; Martijn Both 9p; Jimmy v Leeuwen 8p; Rick Groeneveld 7p; Ton Visser 7p; Joep de Kleijn 3p; Jasper v Houwelingen 2p; Peter v d Stelt 2p; Cas Vos 2p.

Han vd Akker

 

zondag, 18 maart 2018 11:31

201803017 - Super Saturday Virtus H1

Afgelopen zaterdag vierden de spelers van Virtus al een klein feestje in de rust. Terwijl de koploper zelf al met 61-38 voorstond, “durfde” coach Edwin Dekkers het aan om te zeggen, dat de grootste concurrent Dreamfield Dolphins thuis had verloren, waardoor de Werkendammers 4 punten los stonden met nog 4 wedstrijden te gaan. Virtus startte overdonderend en zette de bezoekers van meet af aan onder grote druk. Een prima uitgevoerde defense over het hele veld zorgde ervoor, dat Vlissingen heel vaak balverlies. Virtus profiteerde hier gretig van met snelle optimale scores. De koploper bouwde aan een riante voorsprong na het eerste kwart: 32-15.

In het tweede kwart ging Virtus door daar waar het mee gestopt was: grote druk op de bal en dan daarna de flitsende break. Vooral Jimmy van Leeuwen had zijn vizier op scherp staan. Een bijna 100 % score vanaf de vrije-worplijn plus enkele gave inside scores zorgde er in het verdere verloop voor, dat Jimmy topscoorder werd met 18 punten. Halverwege dit kwart ontspoorde de wedstrijd aan Vlissingse kant. De coach zocht verbaal de strijd tegen de scheidsrechter en toen hij het te bont maakte, werd hij uit de zaal verwijderd. Toen even later een gefrustreerde speler een reclamebord in tweeën trapte, kon ook hij vertrekken met een fikse schadevergoeding in zijn achterzak. Gelukkig hield Virtus het hoofd koel en coach Edwin Dekkers kon naar hartenlust al zijn spelers laten spelen. Martijn Both bleef strooien met sublieme passes naar zijn teamgenoten, waarbij de pass “over de hele” naar zijn broer Patrick veel bijval oogstte. De inzet van Ton Visser en Joep de Kleijn was prima en met enkele scores maakten zij hun speeltijd volledig waar. De ruststand, zoals boven vermeld 61-38 sprak boekdelen.

In het derde kwart ebde de concentratie aan Virtus kant soms wat weg. Natuurlijk wel te verklaren met zo’n voorsprong en een naderend eind van de competitie. Gelukkig bleken die momenten van korte duur en als Virtus dan weer gas gaf, werd Vlissingen op alle fronten overlopen. Via een 73-42 tussenstand na het derde kwart zag het trouwe publiek nog 1 leuk spelmoment en opnieuw stond Martijn Both aan de basis. De spelsituatie was bijna identiek aan die van een week daarvoor in de uitwedstrijd tegen Pendragon. Hij zorgde ervoor, dat de 2 punten mee naar Werkendam gingen door in de zoemer een fantastische driepunter te maken, waardoor de koploper zijn plaats behield. Nu was de stand 99-64 in het voordeel van Virtus. De thuisploeg had balbezit met nog 6 seconden te spelen. Totaal geen druk zou je verwachten, maar de kenner weet beter. In het basketbal is het een dure gewoonte als je met jouw score de 100 puntengrens doorbreekt. Martijn vond dit geen issue en met opnieuw 2 seconden te spelen scoorde hij weer een formidabele driepunter: 102-64. Dit laatste schot van de wedstrijd kostte Martijn Both wel een meter bier.

Topscores: Jimmy van Leeuwen:   18p; Peter v d Stelt 14p; Jasper v Houwelingen 13p; Rick Groeneveld 12p; Martijn Both 8p; Joep de Kleijn 8p; Patrick Both 8p; Cas Vos 7p; Niels Plieger 6p; Ton Visser 6p; en Sander Visser 3p.

Op 7 april speelt Virtus thuis. Dan tegen de huidige nummer 3 Attacus.

Mochten beide teams a.s. zaterdag hun wedstrijden winnen, dan kan Virtus op 7 april bij winst zich van competitiedoel nr.1 verzekeren: deelname aan de Final Four. Aanvang: 19. 00 uur.

Verslag van Han vd Akker

 Foto's van deze wedstrijd staan in het online album.

 

Afgelopen vrijdagavond speelde Virtus in Tilburg tegen het laag geklasseerde Pendragon. De sfeer en entourage waren prima. Het was het March Madness weekend. Een fenomeen overgewaaid uit het Amerikaanse collegebasketbal. Een feestje bouwen kun je gerust overlaten aan de Tilburgse studenten. De zaal was goed gevuld en de thuisploeg barstte van het zelfvertrouwen mede ingegeven door het feit, dat de succesvolle oud-Virtus coach Arnoud Dorpmans aan het roer stond. De spelers konden hun borst nat maken. Helaas ontbraken Niels Plieger en Stan Bruijstens vanwege een blessure. Een extra handicap.

Virtus startte niet goed. Martijn Both, Rik Groeneveld, Patrick Both, Peter v d Stelt en Jasper v Houwelingen kregen geen grip op de wedstrijd. Er was geen druk op de tegenstander en verdedigend gaven de Werkendammers te veel ruimte weg, waardoor Pendragon na het eerste kwart verdiend leidde met 19-14.

In het tweede kwart ging het ietsje beter. Toch bleef de thuisploeg gemakkelijk in het spoor van de koploper en wist zij zelfs enkele malen het gevaarlijkste wapen van Virtus- de snelle break- uit te voeren. De ruststand gaf de juiste verhoudingen aan: 35-33.

Helaas voor de meegereisde supporters kwam Virtus niet goed uit  de kleedkamer. Pendragon pakte 10 punten voorsprong ( 54-44 ).

Routinier Jasper v Houwelingen voelde, dat er iets moest gebeuren. Hij nam zijn team op sleeptouw met enkele mooie scores en was ook trefzeker vanaf de driepuntslijn. Daardoor bleef de schade beperkt na het derde kwart: 58-54. In het laatste kwart leek het tij te keren voor Virtus. De bezoekers namen 5 punten voorsprong en leken voor de zege te gaan. Pendragon had echter andere gedachten en kwam sterk terug. Met nog 16 seconden te spelen gaat Virtus grof in de fout en ruikt de thuisploeg de overwinning. Balbezit voor de Werkendammers en een goed uitgespeelde aanval betekende verlenging. Tot grote ontsteltenis van alles en iedereen uit Werkendam lukte het Virtus niet om te scoren. De bal verdween met nog 2 seconden te spelen over de zijlijn. Normaliter een verloren zaak, maar daar dacht Martijn Both totaal anders over. Door een perfect screen ontving hij de bal ver achter de driepuntslijn. Tijd voor een dribbel was er niet meer. Vanuit een onmogelijke hoek ging Martijn de lucht in en liet de bal uit zijn fluwelen handen gaan. De zoemer klonk en daarna plofte de bal onvoorwaardelijk door de ring van de thuisploeg:75-76. Martijn Both werd bedolven onder zijn medespelers. De aangeslagen Tilburgers keken jaloers naar de feestelijke taferelen van de Werkendamse koploper.

Topscores: Martijn Both:21p; Jasper v Houwelingen:19p; Patrick Both:12p; Peter v d Stelt:9p: Jimmy v Leeuwen:8p; Ton Visser:5p; Rik Groeneveld:2p.

a.s. Zaterdag speelt Virtus om 19,00 uur thuis tegen het onberekenbare en veel scorende Vlissingen.

Han v d Akker

zondag, 18 februari 2018 16:21

20180218 - BC Virtus H1 onnodig in problemen

Hoewel de eindstand anders doet vermoeden 81-69 heeft Virtus het zich in de thuiswedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg(BAL) bij vlagen moeilijk gemaakt. Het Limburgse talententeam was in haar sterkste samenstelling naar Werkendam gekomen, om het de lijstaanvoerder zo moeilijk mogelijk te maken.

In het eerste kwart lukte die opzet totaal niet. Virtus nam onmiddellijk het initiatief o.l.v. een excellerende Jimmy v Leeuwen. Als opening maakte Jimmy de eerste 7 punten op rij, waarna de tandem Martijn en Patrick Bot het spel opeiste met enkele zeer mooie aanvallen met dito scores.

Na 10 minuten had Virtus een flinke voorsprong: 22-11.

In het tweede kwart startte Virtus opnieuw voortvarend. Het was weer Martijn Both die zijn medespelers van enkele fluwelen boundspasses voorzag. Totaal onverwachts ging het tijdelijk verkeerd: balverlies, missers en kleine irritaties volgden elkaar op. B.A.L. rook haar kans en door enkele fraaie aanvallen + verre driepunters gaf de bezoekers bij rust weer hoop: 42-35

Virtus was dus gewaarschuwd en moest de draad van het eerste kwart weer snel oppikken. De Werkendammers hadden het begrepen en begonnen energiek. Het hoogtepunt in deze openingsfase was subliem.

Martijn Both pakte op de voor hem zo karakteristieke manier een steal, zag de naar voren sprintende Niels Plieger en passte hem aan. Niels ronde deze aanval af met een perfecte dunk. Verdedigend had Virtus zijn zaakjes in orde. B.A.L. wist slechts sporadisch bij de basket te komen.

Rick Groeneveld, Ton Visser en Peter v d Stelt hielden de bucket gesloten, waardoor de Limburgers slechts 8 punten scoorden in het derde kwart: 62-43. De zege leek een feit.

Opnieuw kwam er een totaal onverwachte wending. Het liep niet meer bij Virtus ondanks hun ijver. B.A.L. profiteerde van dit buitenkansje en kwam razendsnel dichterbij met weer een serie driepunters. Het jeugdige Limburgse team geloofde in een stunt. Zeker toen de achterstand geslonken was tot slechts 5 punten: 70-65.

Een time-out was hard nodig om de thuisploeg weer op de rails te krijgen. Het publiek hield de adem in. Coach Edwin Dekkers stelde zijn sterkste team op. Virtus leek herboren. Vooral Patrick Both liet enkele weergaloze acties onder het bord zien met bijbehorende scores. Toen ook debutant Cas Vos scoorde en Niels Plieger voor de tweede keer verwoestend dunkte, kon het publiek opgelucht adem halen.

Topscoorders: Patrick Both: 22p; Jimmy v Leeuwen; 21p: Niels Plieger: 13 p.

Op 17 maart speelt Virtus weer thuis tegen Vlissingen. Aanvang 19.00 uur.

      

p.s. Ik wil nog even het volgende op persoonlijke titel aan jullie bekend maken.

Afgelopen zaterdag heb ik gelukkig weer als speaker gefungeerd bij heren 1. Door allerlei lichamelijke problemen was mijn laatste optreden in april 2017 bij de play-off wedstrijden.

In die tussentijd heeft de NBB bedacht om weer de zoveelste verandering door te voeren. Natuurlijk weer een idee vanachter een bureau: Het ideale SHEET moest verdwijnen en moest plaats maken voor een DIGITALE-versie. Waarom is mij een raadsel. Ze willen zeker van die papieren af om milieubewust te zijn.

Nou in de praktijk is het effe anders. Ik heb “slechts” een jaar of 35 ervaring met een SHEET naast mij. Meestal was dat al die jaren Hella de Ridder. Nu zit er een aardig meisje naast mij met een laptop op tafel.

Is dat zo erg? Zo vreemd?  Ja zeker! Let op ! Enkele voorbeelden uit de praktijk.

  • Altijd noem ik voor het publiek ter informatie de startende 5 spelers op. Die spelers staan aangekruist op het SHEET. Nu is dat niet te zien en moet ik met mijn eigen SHEET naar beide coaches om te vragen wie hun startende spelers zijn. Zij moeten daarvoor op hun telefoon kijken. Lekker makkelijk he!
  • Ik heb altijd een prima overleg met meestal Hella gehad in gevallen van onduidelijkheid. Soms gaat het zo snel, dat ik niet alles bij kan houden. Ik word (gelukkig) ook een jaartje ouder.

Even een vraag, een blik op het SHEET en klaar!

  • Na afloop nam ik altijd een SHEET mee naar huis als hulp voor mij bij het maken van het verslag. Nu heb ik niets!
  • Als goede gastheer stel ik ook altijd de beide scheidsrechters voor. Hun namen staan altijd op het SHEET. Nu niet!

Misschien vinden jullie mij nu een “ouwe zak” die met zijn tijd mee moet gaan, maar als je die 4 punten goed lees, denk ik………….

Gr. Han

Afgelopen zaterdag reisde Virtus richting Den Haag met de wetenschap, dat beide punten al op voorhand binnen waren. Natuurlijk is niets zeker, maar tegenstander Jumpers had dit seizoen pas 1 wedstrijd gewonnen en bungelde troosteloos onderaan de eerste divisie, terwijl Virtus juist de lijstaanvoerder is. Uit al deze statistieken blijkt, dat Virtus voor aanvang de bovenliggende partij zou zijn.

Toch schuilde in al deze prognoses een groot gevaar. Zou Virtus al niet bij voorbaat te gemakkelijk denken over deze wedstrijd en waren alle spelers gemotiveerd genoeg om aan deze klus te beginnen?

Coach Edwin Dekkers had zijn team in de voorbereiding duidelijk gemaakt, dat er van onderschatting geen sprake mocht zijn en dat een overwinning alleen zou volgen na een flinke dosis inspanning.

Niels Plieger, Jasper v Houwelingen, Rick Groeneveld, Peter v d Stelt en Joep de Kley zetten als startende 5 spelers de Jumpers onmiddellijk onder grote druk. De thuisploeg werd bij de strot gegrepen en niet meer losgelaten. Via een excellente defense kwamen de Hagenezen nauwelijks tot een fatsoenlijk aanval. Binnen 4 minuten was er al een gat van 10 punten: 5-15. Het hoge tempo werd goed vastgehouden, waardoor de Jumpers volledig achter de feiten aanliepen. De ontketende lijstaanvoerder bleef scoren en scoren, waarbij vooral guard Peter v d Stelt wel heel scherp bleef schieten gedurende de wedstrijd. Hij produceerde maar liefst 6 driepunters uit 8 pogingen. Een super schotpercentage van maar liefst 75 %!

Na het eerste kwart was het zelfs voor de meest verstokte aanhanger van de thuisploeg duidelijk, dat er voor hen deze avond geen eer viel te behalen tegen de superieure lijstaanvoerder: 17-41.

In het tweede kwart deed Virtus er nog een schepje bovenop en zette de thuisploeg onder nog grotere druk met een scherp uitgevoerde zone-press. Het beoogde doel liet zich snel zien: veel balwinst, gevolgd door snelle scores.

Coach Dekkers kon naar hartenlust door wisselen, waardoor alle spelers ruim aan bod kwamen. De ruststand 32-82 zie je regelmatig voorbijkomen bij jeugdwedstrijden, maar zeer zelden op dit hogere niveau.

Een groot compliment voor het hele team, wat in deze “swung” tot hele mooie dingen kan komen.

Na de rust werd het gelukkig een klein beetje een wedstrijd. De thuisploeg ging fanatieker verdedigen en speelde ook als ploeg nu beter samen. Niet dat Virtus zich zorgen hoefde te maken. Daarvoor was het krachtverschil eenvoudig te groot. Dat de Werkendammers wat gas terug namen is natuurlijk volkomen begrijpelijk, maar de concentratie bleef aanwezig. De grote voorsprong bleef ruimschoots intact. Center Rick Groeneveld gaat met de week beter spelen en was een dankbaar aanspeelpunt voor zijn ploegmakkers, terwijl hij zelf ook heel vaak het netje wist te vinden (17p.). Na het derde kwart had Virtus de magische 100 puntengrens al bereikt: 50-104. Dit alleen al is het vermelden meer dan waard, omdat zo’n score soms pas na afloop te noteren valt.

Het laatste kwart was natuurlijk een formaliteit, al kreeg topscorer Niels Plieger zelfs applaus van het Haagse publiek door 2 wervelende acties.

Samen met een dribbelende medespeler snelden zij naar de vijandelijke basket. Aangekomen in de bucket gooide zijn maat de bal bewust tegen het bord, waarna hoogvlieger Niels de bal in de lucht vastpakte en in 1 beweging snoeihard door de ring dunkte. Zulke spectaculaire acties zijn doorgaans te zien in de Amerikaanse profliga NBA, of in de eredivisie.

Na afloop werd de stemming in het Werkendamse kamp nog groter, toen bekend werd, dat concurrent Dreamfield Dolphins ruim had verloren in Weert en laat dat team nu juist de volgende tegenstander zijn.

Deze spannende en belangrijke wedstrijd wordt op 17 februari gespeeld in de Crosser. Aanvang 19.00 uur.

Topscoorders: Niels Plieger:34 p!; Peter v d Stelt; 20p; Rick Groeneveld:17 p; Jasper van Houwelingen:14 p; Stan Bruijstens:13p; Martijn Both:9 p; Joep de Kleyn:8p; Jimmy van Leeuwen:4p; Ton Visser:2p.

Han v d Akker

 

Pagina 4 van 6