Heren 1

Heren 1 (72)

zondag, 18 februari 2018 16:21

20180218 - BC Virtus H1 onnodig in problemen

Hoewel de eindstand anders doet vermoeden 81-69 heeft Virtus het zich in de thuiswedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg(BAL) bij vlagen moeilijk gemaakt. Het Limburgse talententeam was in haar sterkste samenstelling naar Werkendam gekomen, om het de lijstaanvoerder zo moeilijk mogelijk te maken.

In het eerste kwart lukte die opzet totaal niet. Virtus nam onmiddellijk het initiatief o.l.v. een excellerende Jimmy v Leeuwen. Als opening maakte Jimmy de eerste 7 punten op rij, waarna de tandem Martijn en Patrick Bot het spel opeiste met enkele zeer mooie aanvallen met dito scores.

Na 10 minuten had Virtus een flinke voorsprong: 22-11.

In het tweede kwart startte Virtus opnieuw voortvarend. Het was weer Martijn Both die zijn medespelers van enkele fluwelen boundspasses voorzag. Totaal onverwachts ging het tijdelijk verkeerd: balverlies, missers en kleine irritaties volgden elkaar op. B.A.L. rook haar kans en door enkele fraaie aanvallen + verre driepunters gaf de bezoekers bij rust weer hoop: 42-35

Virtus was dus gewaarschuwd en moest de draad van het eerste kwart weer snel oppikken. De Werkendammers hadden het begrepen en begonnen energiek. Het hoogtepunt in deze openingsfase was subliem.

Martijn Both pakte op de voor hem zo karakteristieke manier een steal, zag de naar voren sprintende Niels Plieger en passte hem aan. Niels ronde deze aanval af met een perfecte dunk. Verdedigend had Virtus zijn zaakjes in orde. B.A.L. wist slechts sporadisch bij de basket te komen.

Rick Groeneveld, Ton Visser en Peter v d Stelt hielden de bucket gesloten, waardoor de Limburgers slechts 8 punten scoorden in het derde kwart: 62-43. De zege leek een feit.

Opnieuw kwam er een totaal onverwachte wending. Het liep niet meer bij Virtus ondanks hun ijver. B.A.L. profiteerde van dit buitenkansje en kwam razendsnel dichterbij met weer een serie driepunters. Het jeugdige Limburgse team geloofde in een stunt. Zeker toen de achterstand geslonken was tot slechts 5 punten: 70-65.

Een time-out was hard nodig om de thuisploeg weer op de rails te krijgen. Het publiek hield de adem in. Coach Edwin Dekkers stelde zijn sterkste team op. Virtus leek herboren. Vooral Patrick Both liet enkele weergaloze acties onder het bord zien met bijbehorende scores. Toen ook debutant Cas Vos scoorde en Niels Plieger voor de tweede keer verwoestend dunkte, kon het publiek opgelucht adem halen.

Topscoorders: Patrick Both: 22p; Jimmy v Leeuwen; 21p: Niels Plieger: 13 p.

Op 17 maart speelt Virtus weer thuis tegen Vlissingen. Aanvang 19.00 uur.

      

p.s. Ik wil nog even het volgende op persoonlijke titel aan jullie bekend maken.

Afgelopen zaterdag heb ik gelukkig weer als speaker gefungeerd bij heren 1. Door allerlei lichamelijke problemen was mijn laatste optreden in april 2017 bij de play-off wedstrijden.

In die tussentijd heeft de NBB bedacht om weer de zoveelste verandering door te voeren. Natuurlijk weer een idee vanachter een bureau: Het ideale SHEET moest verdwijnen en moest plaats maken voor een DIGITALE-versie. Waarom is mij een raadsel. Ze willen zeker van die papieren af om milieubewust te zijn.

Nou in de praktijk is het effe anders. Ik heb “slechts” een jaar of 35 ervaring met een SHEET naast mij. Meestal was dat al die jaren Hella de Ridder. Nu zit er een aardig meisje naast mij met een laptop op tafel.

Is dat zo erg? Zo vreemd?  Ja zeker! Let op ! Enkele voorbeelden uit de praktijk.

  • Altijd noem ik voor het publiek ter informatie de startende 5 spelers op. Die spelers staan aangekruist op het SHEET. Nu is dat niet te zien en moet ik met mijn eigen SHEET naar beide coaches om te vragen wie hun startende spelers zijn. Zij moeten daarvoor op hun telefoon kijken. Lekker makkelijk he!
  • Ik heb altijd een prima overleg met meestal Hella gehad in gevallen van onduidelijkheid. Soms gaat het zo snel, dat ik niet alles bij kan houden. Ik word (gelukkig) ook een jaartje ouder.

Even een vraag, een blik op het SHEET en klaar!

  • Na afloop nam ik altijd een SHEET mee naar huis als hulp voor mij bij het maken van het verslag. Nu heb ik niets!
  • Als goede gastheer stel ik ook altijd de beide scheidsrechters voor. Hun namen staan altijd op het SHEET. Nu niet!

Misschien vinden jullie mij nu een “ouwe zak” die met zijn tijd mee moet gaan, maar als je die 4 punten goed lees, denk ik………….

Gr. Han

Afgelopen zaterdag reisde Virtus richting Den Haag met de wetenschap, dat beide punten al op voorhand binnen waren. Natuurlijk is niets zeker, maar tegenstander Jumpers had dit seizoen pas 1 wedstrijd gewonnen en bungelde troosteloos onderaan de eerste divisie, terwijl Virtus juist de lijstaanvoerder is. Uit al deze statistieken blijkt, dat Virtus voor aanvang de bovenliggende partij zou zijn.

Toch schuilde in al deze prognoses een groot gevaar. Zou Virtus al niet bij voorbaat te gemakkelijk denken over deze wedstrijd en waren alle spelers gemotiveerd genoeg om aan deze klus te beginnen?

Coach Edwin Dekkers had zijn team in de voorbereiding duidelijk gemaakt, dat er van onderschatting geen sprake mocht zijn en dat een overwinning alleen zou volgen na een flinke dosis inspanning.

Niels Plieger, Jasper v Houwelingen, Rick Groeneveld, Peter v d Stelt en Joep de Kley zetten als startende 5 spelers de Jumpers onmiddellijk onder grote druk. De thuisploeg werd bij de strot gegrepen en niet meer losgelaten. Via een excellente defense kwamen de Hagenezen nauwelijks tot een fatsoenlijk aanval. Binnen 4 minuten was er al een gat van 10 punten: 5-15. Het hoge tempo werd goed vastgehouden, waardoor de Jumpers volledig achter de feiten aanliepen. De ontketende lijstaanvoerder bleef scoren en scoren, waarbij vooral guard Peter v d Stelt wel heel scherp bleef schieten gedurende de wedstrijd. Hij produceerde maar liefst 6 driepunters uit 8 pogingen. Een super schotpercentage van maar liefst 75 %!

Na het eerste kwart was het zelfs voor de meest verstokte aanhanger van de thuisploeg duidelijk, dat er voor hen deze avond geen eer viel te behalen tegen de superieure lijstaanvoerder: 17-41.

In het tweede kwart deed Virtus er nog een schepje bovenop en zette de thuisploeg onder nog grotere druk met een scherp uitgevoerde zone-press. Het beoogde doel liet zich snel zien: veel balwinst, gevolgd door snelle scores.

Coach Dekkers kon naar hartenlust door wisselen, waardoor alle spelers ruim aan bod kwamen. De ruststand 32-82 zie je regelmatig voorbijkomen bij jeugdwedstrijden, maar zeer zelden op dit hogere niveau.

Een groot compliment voor het hele team, wat in deze “swung” tot hele mooie dingen kan komen.

Na de rust werd het gelukkig een klein beetje een wedstrijd. De thuisploeg ging fanatieker verdedigen en speelde ook als ploeg nu beter samen. Niet dat Virtus zich zorgen hoefde te maken. Daarvoor was het krachtverschil eenvoudig te groot. Dat de Werkendammers wat gas terug namen is natuurlijk volkomen begrijpelijk, maar de concentratie bleef aanwezig. De grote voorsprong bleef ruimschoots intact. Center Rick Groeneveld gaat met de week beter spelen en was een dankbaar aanspeelpunt voor zijn ploegmakkers, terwijl hij zelf ook heel vaak het netje wist te vinden (17p.). Na het derde kwart had Virtus de magische 100 puntengrens al bereikt: 50-104. Dit alleen al is het vermelden meer dan waard, omdat zo’n score soms pas na afloop te noteren valt.

Het laatste kwart was natuurlijk een formaliteit, al kreeg topscorer Niels Plieger zelfs applaus van het Haagse publiek door 2 wervelende acties.

Samen met een dribbelende medespeler snelden zij naar de vijandelijke basket. Aangekomen in de bucket gooide zijn maat de bal bewust tegen het bord, waarna hoogvlieger Niels de bal in de lucht vastpakte en in 1 beweging snoeihard door de ring dunkte. Zulke spectaculaire acties zijn doorgaans te zien in de Amerikaanse profliga NBA, of in de eredivisie.

Na afloop werd de stemming in het Werkendamse kamp nog groter, toen bekend werd, dat concurrent Dreamfield Dolphins ruim had verloren in Weert en laat dat team nu juist de volgende tegenstander zijn.

Deze spannende en belangrijke wedstrijd wordt op 17 februari gespeeld in de Crosser. Aanvang 19.00 uur.

Topscoorders: Niels Plieger:34 p!; Peter v d Stelt; 20p; Rick Groeneveld:17 p; Jasper van Houwelingen:14 p; Stan Bruijstens:13p; Martijn Both:9 p; Joep de Kleyn:8p; Jimmy van Leeuwen:4p; Ton Visser:2p.

Han v d Akker

 

zondag, 28 januari 2018 18:22

20180127 - Virtus H1 pakt ruime uitzege

Een week na de teleurstellende thuisnederlaag tegen medekoploper Dreamfield Dolphins( 64-65) heeft Virtus zich heel knap hersteld in de “moeilijke” uitwedstrijd tegen Den Dungk. Een moeilijke wedstrijd heeft hier niet te maken met het krachtverschil, maar veel meer met het eerste divisie onwaardige aanvangstijdstip van 13.30 uur! Zo’n vroeg begin vraagt zeker op dit niveau de nodige aanpassingen.

Virtus wist ook al op voorhand, dat 1 van hun topschutters, Patrick Both, de komende weken geblesseerd aan de kant moet blijven met een vervelende schouderblessure.

Coach Edwin Dekkers had zijn team de opdracht gegeven om de thuisploeg zeker niet te onderschatten en van meet af aan druk op de ketel te zetten. De 5 startende spelers: Niels Plieger, Rick Groeneveld, Martijn Both, Peter v d Stelt en Jasper v Houwelingen trokken onmiddellijk na het beginsignaal het spel naar zich toe. Vroeg attaqueren, alert reageren op de tegenstander bij gevaarlijke situaties en vooral “het koppie erbij houden” zorgden al snel voor een voorsprong, die rond de 5 punten schommelde. In deze eerste fase schoot vooral Jasper v Houwelingen met grote precisie enkele malen fraai raak.

Den Dungk wilde zich al op voorhand gewonnen geven en knokte zich terug in de wedstrijd door Virtus snel onder druk te zetten. Na het eerste kwart 17-19 leek die opzet geslaagd.

Virtus was gewaarschuwd en begon goed geconcentreerd aan het tweede kwart. De wedstrijd weer in handen nemen met goed en geduldig basketbal lukte steeds beter. Prima opgezette aanvallen werden vakkundig afgerond door de vrijstaande schutter te vinden. Ook inside lukte het regelmatig om de vrije man onder het bord te vinden. Door dit sterk variërende aanvalsspel zorgde Virtus voor een steeds grotere kloof met de wanhopig tegenspartelende thuisploeg. De ruststand was natuurlijk niet echt groot, maar de manier waarop die bereikt was, gaf hoop: 29-37.

In het derde kwart verslapte Virtus niet. Het zou het kwart worden van Niels Plieger en Martijn Both zonder uiteraard hun medespelers te kort te willen doen. Niels heerste in de lucht en pakte de ene na de andere rebound. Verdedigend ontnam hij Den Dungk daarmee een tweede kans, Aanvallend wist hij ook regelmatig de rebound te pakken om dan daarna snel te scoren . Martijn Both speelde in dit kwart ijzersterk. Hij verstoorde via de hem zo karakteristieke manier menig aanval van de thuisploeg. Zijn steals blijven spectaculair om te zien en had hij door zo’n actie de bal veroverd, dan volgde er een razendsnelle dribbel naar de andere basket om zijn actie met een lay-up bekwaam af te ronden.

Door zoveel Werkendams basketbalgeweld gaf Den Dungk zich na het derde kwart over: 40-56. Het hoge tempo had hen te veel kracht gekost.

Conditioneel was het op.

Bewonderenswaardig tijdens het laatste kwart was de inzet van Virtus om de wedstrijd, die eigenlijk al lang geen wedstrijd meer was, te blijven domineren. Slordigheden waren zeldzaam en het plezier straalde van de Virtus-bank af, toen Ton Visser enkele prachtige assists bij zijn ploeggenoten afleverde, die daarvan dankbaar gebruik maakten. Joep de Kleyn bleef zich tot de laatste seconde volledig geven en dat resulteerde voor hem in een paar fraaie treffers. De zoemer verloste de thuisploeg van deze wedstrijd: 57-82.

Topscores: Niels Plieger 25p; Martijn Both 18 p; Jasper v Houwelingen 13p; Joep de Kleyn 9p; Peter v d Stelt, Stan Bruijstens en Ton Visser: allen 4p; Rick Groeneveld 3p; Sander 2p.

a.s. Zaterdag speelt Virtus weer een uitwedstrijd nu in ’s-Gravenhage tegen de Jumpers. Aanvang: 19.00 uur

In de week voorafgaand aan deze basketbaltopper in de Crosser had de p.r.-machine van de thuisploeg haar uiterste best gedaan om voor een perfecte ambiance te zorgen. En het resultaat mocht er zijn: een lekker gevulde sporthal en een prima sfeer. Wedstrijdspeaker Han v d Akker had zich ziek moeten afmelden en werd vervangen door Ery Kooi. Nadat uiteraard eerst de bezoekers uit Bemmel waren voorgesteld, was het beurt aan de Virtus heren. Zij werden vergezeld door de kampioenen van de U-10/1 en enkele Peanuts.

Om 19.00 uur kon de titanenwedstrijd beginnen. Coach Edwin Dekkers had het positieve gevoel van de week daarvoor na een prima zege in Breda mee genomen naar deze wedstrijd. De Werkendammers toonden lef en openden ook nu weer met een full court press defense. Heel gewaagd, zeker tegen de medekoploper. Zo’n start straalt vertrouwen uit en overdonderd vaak de verbouwereerde tegenstander. De opzet werd beloond met deze startende 5 spelers: Martijn Both, Peter v d Sluis, Patrick Both, Niels Plieger en Jimmy van Leeuwen. Tegen deze felle defense was Dolphins niet in staat om hun geliefde aanvalsspel te spelen. Hun “luchtmacht” werd onder het bord nauwelijks bereikt. Binnen no time had Virtus een 8 – 2 voorsprong genomen en stelde ook in aanvallend opzicht niet teleur. Bekwaam werden de verschillende aanvalsvormen opgevolgd met een dito score. Zou Virtus zo’n intensieve opening kunnen volhouden was de hamvraag? Zoveel energie en concentratie kan een breekpunt worden tijdens het verdere wedstrijdverloop. Het eerste kwart was voorbij en Virtus mocht gaan genieten van een welverdiende 1 minuut rust.: 17 – 10.

In het tweede kwart komen de bezoekers beter in hun ritme. Zij wisten nu wel met uitgekiende looplijnen hun lange mensen te vinden onder het bord. Dit lengtevoordeel ging nu wel ten koste van de Virtus-defense. De Dolphins kwamen steeds dichterbij en het was te danken aan enkele fantastische inside scores van Patrick Both, dat Virtus bij rust haar voorsprong behield: 28 -25.

De thuisploeg had in de rust geleerd van hun fouten en kwam sterk geconcentreerd terug in het veld. De verdediging werd flink aangetrokken, waardoor de bezoekers al in een vroeg stadium te maken kregen met hun opponent. Het leek een kopie van het eerste kwart. Binnen een paar minuten had Virtus weer 10 punten voorsprong: 43-33.

Je zou mogen verwachten van de koploper dat zo’n voorsprong wat rust en vertrouwen zou geven, maar, zoals al vaker is gebeurd, zakte Virtus om onbegrijpelijke redenen ver weg. Je zou bijna mogen denken, dat de spelers dachten, dat de buit al binnen was. Onnauwkeurigheid, balverlies en onnodige missers volgens elkaar snel op. De bezoekers, niet voor niets ook koploper, roken hun kans en kwamen snel langszij tot groot afgrijzen van het luid meelevende publiek. Met nog 1 kwart te gaan was de stand gelijk: 45-45. Spanning volop.

Snel na het begin van het vierde kwart waren de rollen omgedraaid. De Dolphins dicteerden de wedstrijd. Virtus stond erbij en keek er naar. Nu werden de Werkendammers overlopen en halverwege dit kwart hadden nu de Dolphins 10 punten voorsprong: 51 – 61.

Een time-out was nog de laatste strohalm voor coach Edwin Dekkers.Het publiek begreep de situatie en zette zich nog eenmaal luidkeels in voor hun ploeg,. De vlam sloeg over en Virtus werkte zich bewonderenswaardig weer helemaal terug in de wedstrijd. Het publiek op de banken. 2 Minuten voor tijd was het gat geslonken tot 5 punten: 58-63. Het slotspektakel zorgde voor veel emotie en hoogoplopende spanning. Na een dure misser van de Dolphins had Virtus het laatste balbezit met een achterstand van 3 punten: 62 -65. 1 goede aanval, 1 driepunter zou verlenging betekenen en dan …..

Helaas lukte het net niet. Wanhopig zoekend in de slotseconden naar de vrije man voor de driepuntspoging, slaagde Virtus hierin niet. Wel werd er nog gescoord in de zoemer, maar de zege ging naar de Dolphins : 64-65.

Scores: Patrick Both:15p; Niels Plieger 15p; Martijn Both 12p; Peter v d Stelt en Stan Bruijstens ieder 6p; Jasper v Houwelingen 5p; Joep: 3p en Jimmy v Leeuwen 2p.

(Wedstrijdfoto's kunt u vinden in het online fotoalbum)

a.s Zaterdag speelt Virtus opnieuw een zware uitwedstrijd. Nu tegen Den Dungk met een eerste divisie onwaardige aanvangstijdstip van 13.30 uur.

Han v d Akker

zondag, 14 januari 2018 20:25

20180113 - Virtus Heren 1 dendert door

Afgelopen zaterdag reisde het Werkendamse Virtus toch wel ongerust richting Breda om daar tegen reuzendoder Barons te spelen. De Bredase ploeg kenmerkt zich al jaren, dat zij zich volledig kunnen focussen op topploegen om hen een nederlaag toe te brengen. Ook Virtus grootste concurrent in de huidige competitie, de Dolphins, wist niet te winnen in Breda en leidde vlak voor kerst haar eerste nederlaag. Bovendien verloor Virtus de laatste 2 seizoenen al in Breda. Al deze punten bij elkaar opgeteld, zorgde toch wel voor de nodige spanning aan Werkendamse kant. De trotse kampioen van vorig seizoen en nu opnieuw lijstaanvoerder in de landelijke eerste divisie had toch wel het nodige zelfvertrouwen gekregen na de ruime zege in de oefenwedstrijd tegen River Trotters. Ook met de Hardinxvelders had Virtus vorig seizoen grote moeite: uit met 1 puntje gewonnen, om daarna thuis ruim te verliezen. Nu werd het een ruime zege: 77-60.

 In de openingswedstrijd van dit seizoen wist Virtus thuis met slechts 1 punt te winnen van hun gevaarlijke Bredase tegenstander: 71-70.

Zou Virtus z’n Waterloo vinden in deze wedstrijd en tegen haar tweede nederlaag van dit seizoen oplopen? Het antwoord op deze prangende vraag werd door coach Edwin Dekkers en z’n vastberaden team onmiddellijk gegeven. De Werkendammers begonnen ijzersterk om via een full court press hun tegenstander razendsnel onder druk te zetten. Een gewaagde keuze zo in het begin van de wedstrijd, maar het pakte goed uit. De thuisploeg had veel moeite met deze agressieve vorm van defense en leed daardoor regelmatig balverlies. Eenmaal in balbezit wisselde Virtus snel van aanvalsvariëteiten, wat de nodige punten opleverden. De startende 5 spelers: Rick Groeneveld, Peter v d Stelt, Martijn Both, Patrick Bot en Jimmy v Leeuwen voerden hun taken bijzonder goed uit en zij legden een flinke basis voor de rest van de wedstrijd. Een flinke tegenvaller was toch wel, dat Niels Plieger niet geheel fit op de bank moest beginnen. Zijn scores en ervaring zijn vaak een stabiele factor in het spel van Virtus.

Na het eerste kwart had Virtus de wedstrijd aardig onder controle:14-23.

Helaas slopen er in het tweede kwart weer wat onnodige foutjes in het spel: verkeerde keuzes, balverlies en onnodige missers. Barons rook haar kans en sloop dichterbij. Bij rust was de voorsprong nog slechts 4 punten: 32-36. Guard Peter v d Stelt scoorde maar liefst 3 driepunters en zorgde er zo voor, dat Virtus toch zijn voorsprong behield.

Na een stevig praatje in de kleedkamer trad Virtus weer vol strijdlust het veld op. In verdedigend opzicht trokken de Werkendammers de touwtjes weer flink aan en gaven Barons nauwelijks kans om te scoren. De voorsprong schommelde steeds rond de veilige marge van 10 punten. Heel knap waren een aantal scores van Stan Bruijstens, gemaakt via de baseline na een paar zeer perfect uitgevoerde aanvallen.

Het derde kwart eindigde met een 50-57 tussenstand. Niet echt geruststellend, maar een kalm en geconcentreerd Virtus moest dit kunnen uitspelen. Consolideren en geen domme dingen doen, was de opdracht.

Toch werd het nog even spannend in een dampende sporthal, toen Barons met een laatste inspanning terugkwam tot op 5 punten. Nog 1 misser en een score van Barons en de wedstrijd lag weer helemaal open.

Een time-out moest redding brengen en Virtus tot nieuwe inspiratie dwingen. Coach Edwin Dekkers zag het Bredase gevaar goed en gaf zijn team de opdracht om de verdediging nog meer aan te scherpen zonder te veel fouten te maken. Dit lukte perfect en toen Martijn Both in de slotfase een paar waanzinnige steals pakte, gevolgd door enkele onmogelijke scores van zijn kant, was de wedstrijd gelopen. Virtus had een zeer , moeilijke pot weten te winnen en blijft daardoor koploper: 62-71

Scores: Martijn Both:20p; Patrick Both: 13 p; Peter v d Stelt:12p; Stan Bruijstens :8p; Niels Plieger:6p; Jasper v Houwelingen en Jimmy v Leeuwen : 4p; Joep 2p; Rick Groenenveld en Ton Visser: 1p.

TOPPER  in de CROSSER

Zaterdag staat er een echte triller op het programma in de Crosser. Beide koplopers treffen elkaar voor de tweede keer dit seizoen. Zowel Virtus als tegenstander Dolphins hebben beiden 20 punten. Alleen heeft Virtus 1 wedstrijd minder gespeeld. Het zal een pure krachtontmoeting worden tussen het sterke fysieke spel met veel lengtevoordeel van de bezoekers tegen het razendsnelle offensieve spel van Virtus. Het is te hopen, dat de Werkendammers hebben geleerd van de ruime nederlaag op 23 september, toen zij verrast werden door het spel van Dolphins.

Dit is tot op heden wel de enigste nederlaag dit seizoen en dat geeft de supporters hoop op een zege.

Aanvang: 19. 00 uur en de toegang is gratis.

Han v d Akker

Ouderwetse bomvolle Crosser super sfeervol

Een afgeladen sporthal de Crosser, bij kaartverkoop zou het bordje ‘uitverkocht” aan de deur hangen, kon afgelopen zaterdag de promotie van Virtus naar de hoogste amateurafdeling van de NBB niet beïnvloeden. Dat lag zeker niet aan de sfeer, die de trouwe achterban gedurende de gehele wedstrijd liet zien en horen. Het verlies lag zeker ook niet aan inzet, motivatie en vechtlust van de Virtus-spelers. Zonder nu in uitvoerige details te verzanden om de nederlaag te verklaren, ligt het feit eigenlijk bij 2 simpele basketbal-elementen, die allebei van doorslaggevende betekenis waren in beide partijen. Zowel bij de verliespartij in Beverwijk als in de thuiswedstrijd bij het gelijke spel 68-68

(Normaliter kan een gelijk spel niet, dan wordt er verlengd, maar in deze serie geldt dat niet) was duidelijk te zien, dat het Virtus eenvoudigweg ontbrak aan voldoende lengte. Racing had 3 spelers boven de 2.00 m. Bovendien lag het schotpercentage driepunters veel hoger bij Racing.

Heel even geloofde het hartstochtelijk meelevende publiek in een kans voor Virtus. Via een machtige driepunter van Arjen v d Wiel kwamen de Werkendammers op 61-51 met nog ruim 6 minuten te spelen. Precies gelijk aan de nadelige marge van een week eerder. De ondersteuningen vlogen het veld over, waardoor er een heerlijke sfeer hing in de Crosser, zeker ook , omdat de ruime aanhang van Racing ook veel herrie produceerde. De Crosser kolkte en wachtte op de ontlading!

Als….ja als de beste speler van Racing niet uit een onmogelijke hoek een driepunter had gemaakt: hij schoot half vallend en geheel van de basket afgewend, vanuit zijn heup de bal door de ring en Virtus had daarna wel gescoord, dan bedroeg de voorsprong 12 of zelfs 13 punten. Virtus zou dan ongetwijfeld in een flow komen en de wedstrijd als nog met meer dan 10 punten beslissen.

Helaas mocht dit niet waar zijn. Virtus miste enkele schotpogingen en Racing rook haar kans. Binnen no-time was de stand weer gelijk 64-64. Virtus kon het fysiek in het resterende deel van de wedstrijd niet meer opbrengen om nog een keer vol gas te gaan.

De teleurstelling in het Werkendamse kamp was groot. Men had toch gehoopt om in deze wedstrijd de achterstand weg te werken. Coach Edwin Dekkers startte met Martijn Both, Peter v d Stelt, Jasper v Houwelingen, Patrick Both en Niels Plieger. Dit 5-tal begon onmiddellijk om de sterke punten van Virtus op het veld ten toon te spreiden: fel verdedigen en supersnel aanvallen. Deze specifieke elementen had het team in de reguliere competitie het kampioenschap opgeleverd. De bezoekers reageerden alert en etaleerden hun sterke punten: lengte-overwicht, fysieke kracht en een loepzuiver schot. Van het eerste balcontact bleek echter, dat Virtus een zeer moeilijk avondje zou krijgen. De Beverwijkse luchtmacht heerste zowel verdedigend als aanvallend duidelijk onder de borden. Aanvallend kreeg Virtus daardoor geen 2de kans onder hun basket, terwijl Racing aan Virtus kant wel vaak de rebounds pakte en toch kon scoren.

Dat Virtus toch bijna de gehele wedstrijd de leiding had, pleit voor de vechtlust van de Werkendammers. Een paar keer lukte het om in ieder kwart een voorsprong van 6 a 7 punten te krijgen, maar even zovele malen antwoordde Racing met een driepunter of een dunk. Toch bleef Virtus knokken voor een beter resultaat onder aanvoering van guard Arjen v d Wiel, die zou uitgroeien tot de beste speler aan Virtus kant. Niets alleen door zijn spel, maar ook met zijn 18 punten, waaronder 3 driepunters! Helaas was dit niet genoeg voor de thuisploeg. Nog heel even gloorde er een sprankje hoop in de Crosser, toen de luchtmacht van Racing in de foutenlast kwam en noodgedwongen moest gaan wisselen. Virtus pakte nu wel de nodige rebounds, waardoor de voorsprong tot de eerder vermelde 10 punten steeg. Het lukte niet, om vanaf dat moment door te drukken. Racing bleef bij de les en speelde de wedstrijd bekwaam uit.

Na het eindsignaal werd het terechte promotiefeestje van Racing overtroffen door het dankbare thuispubliek, die hun spelers op een staande ovatie trakteerden.

Enkele spelers van Racing spraken na afloop tegen de maker van dit verslag hun bewondering uit over de perfecte verdedigingswijze van Virtus. In de competitie maakten zij gemiddeld 87 punten en nu tegen Virtus slechts 2 keer in de 60. Niet dat Virtus daar iets voor koopt, maar een compliment is altijd op z’n plaats.

Topscoorders: Arjen v d Wiel 18 p, Niels Plieger 13 p, Patrick Both 12 p, Jasper v Houwelingen 11 p, Jimmy v Leeuwen en Martijn Both 6 p,Rick Groeneveld 2p.

In de andere onderlinge promotiewedstrijd tussen Akrides uit IJmuiden en favoriet Rotterdam 2, bleek, dat het Noord-Hollandse basketbal hoger staat aangeschreven. Akrides won op doelsaldo de onderlinge confrontatie. De buren uit Beverwijk en IJmuiden promoveren dus allebei naar de promotie-divisie.

Han v d Akker

Pagina 6 van 8